Leergang Slaap, ontspanning & leefstijl

Slaap en ontspanning zijn al jaren onderbelicht in de leefstijl van mensen, zeker als je het vergelijkt met de aandacht die uitgaat naar voeding en bewegen. Dat is een gemiste kans, want veel mensen zijn moe en/of hebben last van overmatige stress. Dat heeft effecten op de geestelijke en lichamelijke veerkracht.

In deze training voor gezondheids- en leefstijlprofessionals wordt aandacht besteed aan de effecten van (een gebrek aan) slaap en ontspanning op lichaam en geest. Het wordt duidelijk welke ongezonde gewoontes mede veroorzaakt worden door vermoeidheid en stress en hoe de verschillende leefstijlfactoren elkaar beïnvloeden.

Daarnaast krijgen de deelnemers zicht op doeltreffende interventies die ze kunnen gebruiken om hun cliënten/patiënten meer inzicht te geven in hun eigen balans tussen inspanning en herstel, hun gewoontes te verbeteren en een gezond herstelpatroon vol te houden.

Onderwerpen per trainingsdagdeel:

1. Inzicht in slaap en ontspanning
Resultaat: je kent de interactie tussen slaap, ontspanning en andere leefstijlonderwerpen en weet hoe je de huidige situatie op het gebied van slaap en ontspanning met iemand in kaart kan brengen.

2. Een basis voor goed slapen
Resultaat: je kent de achtergronden van slaap en de meest effectieve manieren om toe te werken naar een goede nachtrust.

3. Stress en ontspanning
Resultaat: je weet hoe stress zich opbouwt in geest en lichaam en kent interventies om iemand te begeleiden bij duurzaam stressmanagement.

4. Herstel inbouwen
Resultaat: je hebt inzicht in het behouden van de balans tussen inspanning en herstel in de praktijk en kan je cliënten/patiënten daar praktisch bij ondersteunen.

Studiebelasting en huiswerk

​Tussen de bijeenkomsten werk je met jezelf en minimaal twee andere personen aan een goed slaap- en ontspanningspatroon. Er wordt gebruik gemaakt van een e-learningsysteem, waarin stof wordt aangeboden over slaap, stress en ontspanning (inclusief aandacht voor onregelmatige werktijden). Aan het eind van de leergang wordt een kennistoets afgenomen.
De totale studiebelasting naast de bijeenkomsten zal één tot twee uur per week zijn.

Voor wie

Professionals die gesprekken over gezondheid voeren waarbij de cliënten/patiënten/klanten geacht worden zelf een deel van de verantwoordelijkheid te nemen. Bijvoorbeeld verpleegkundigen, diëtisten, gewichtsconsulenten.

Toelatingseisen

Hbo werk- en denkniveau en een praktijksetting waar gesprekken met cliënten (zullen) worden gevoerd waar het onderwerp voeding relevant bij is.

Docent

Meijke van Herwijnen, MSc MHA
voedingswetenschapper, trainer en leefstijlcoach

Data

Groep 02, woensdagen van 9.30 – 13.00 uur

wo 04/03/20
wo 25/03/20
wo 22/04/20
wo 03/06/20

Aanmelden (tot 2 weken van tevoren € 475,- excl. BTW, daarna € 550,-) kan via de webwinkel van Visiom.
Je cursusgeld is inclusief koffie, thee en cursusmaterialen.

Plaats

Visiom Academie, Barchman Wuytierslaan 10, Amersfoort

Accreditatie

BGN 5,5 punten

Vragen?

Stuur een e-mail aan Visiom.

Beoordelingen

Gemiddelde beoordeling docent: 9,0