Leergang Leefstijlcoaching voor coaches

Leefstijlcoaching is een specialisatie waar professionele coaches en therapeuten voor kunnen kiezen. Ten opzichte van generieke coaches moet een leefstijlcoach onderbouwde kennis en inzicht hebben op het gebied van de ‘grote’ leefstijlthema’s als voeding, stress en ontspanning, bewegen en slaap. Je moet samen met je cliënt kunnen inschatten welke thema’s relevant zijn bij zijn vraagstuk en hem kunnen gidsen in het woud van informatie over gezondheid en leefstijl. Daarbij blijft uiteraard het coachend werken leidend: je helpt je cliënt om zelf zijn doelen te benoemen en die na te streven op een manier die bij hem past (zodat zijn nieuwe gewoontes duurzaam volgehouden kunnen worden).

Deze leergang coaching is speciaal voor professionals met een (hbo of wo) achtergrond op het gebied van coaching, psychologie of therapie. Heb je die achtergrond niet (voldoende), dan is er ook een leergang mét coachingsmodule.

Lesprogramma Leergang Leefstijlcoaching voor coaches

De leergang omvat als modules de volgende leergangen:

N.B. Het onderwerp alcohol komt terug bij de modules Voeding en Slaap, ontspanning & leefstijl. Het onderwerp roken komt terug in de module Slaap, ontspanning & leefstijl.

Deelnemers kunnen zelf kiezen met welke module ze starten op basis van voorkeur en/of geplande data.

Optioneel: portfoliogesprek
Als je op basis van de opgedane kennis en vaardigheden individueel wilt kwalificeren voor het kwaliteitsregister van leefstijlcoaches en lid wilt kunnen worden van de Beroepsvereniging Leefstijlcoaches Nederland (BLCN), kun je na afronding van alle modules een afspraak maken voor een portfoliogesprek (€120). Daarin bespreek je met één van je docenten waar je staat en hoe je je verder wilt ontwikkelen voor en na de accreditatie. Let op: voor opname in het kwaliteitsregister is een onderliggend hbo- of wo-diploma nodig. De leergang op zichzelf geeft niet automatisch toegang tot het kwaliteitsregister, maar biedt wél de benodigde kennis en de mogelijkheid om de benodigde (leefstijlcoachings)vaardigheden te oefenen.

Studiebelasting en huiswerk

Elk (module)thema heeft een maandelijkse les van één dagdeel. Tussen de bijeenkomsten werk je met jezelf en minimaal drie andere personen aan een gezonde leefstijl. Er wordt gebruik gemaakt van een e-learningsysteem, waarin stof wordt aangeboden over voeding, bewegen, slaap, ontspanning, roken, alcohol en coaching. Deze kan in eigen tempo bestudeerd worden.
Aan het eind van de modules Voeding, Bewegen en Slaap & ontspanning wordt een kennistoets afgenomen.

De studiebelasting per week zal afhankelijk zijn van de spreiding van de modules (na elkaar volgen of overlappend volgen). Er kan gerekend worden met ongeveer twee uur oefenen en stof bestuderen per week (voor elke module).

Voor wie

Coaches en therapeuten die leefstijlcoachingsgesprekken (willen) voeren met patiënten en/of zich willen ontwikkelen tot volwaardig leefstijlcoach.

Toelatingseisen

Hbo werk- en denkniveau, opleiding en ervaring op het gebied van coaching, psychologie en/of therapeutisch begeleiden, en een praktijksetting waar leefstijlgesprekken met cliënten (zullen) worden gevoerd.
Let op: voor het volgen van deze leergang is het daadwerkelijk hebben van een hbo-diploma niet verplicht. Voor deelnemers die met behulp van de leergang individueel willen accrediteren als leefstijlcoach, stelt het kwaliteitsregister wél het hebben van een hbo-diploma verplicht.

Docent

De modules van de leergang worden verzorgd door professionals die zelf ervaren leefstijlcoaches zijn én ervaren docenten.

Leergangen Voeding en Slaap & ontspanning:
Meijke van Herwijnen, MSc MHA
voedingswetenschapper, trainer en leefstijlcoach

Leergang Bewegen, sport en leefstijl:
Francisca Griep óf Edith Boonstoppel
LO-docent, trainer en leefstijlcoach

Data en aanmelden

De leergang Leefstijlcoaching voor gezondheidsprofessionals kan gestart worden op de startdatum van elke module (aanmelden tot 14 dagen voor aanvang). De deelnemer kiest zelf in welke volgorde hij de modules volgt. Aanmelden kan naar keuze:

  • online per module (totaalbedrag zal uitkomen op € 1.625,-, geen BTW van toepassing)
  • ineens met het inschrijfformulier (€ 1.495,-, geen BTW van toepassing)

Er zijn geen aanvullende kosten voor lesmaterialen, koffie en thee tijdens de lesdagen.

Plaats

Visiom Academie, Barchman Wuytierslaan 10, Amersfoort (cursuslocatie direct tegenover Amersfoort CS)

Accreditatie

Kwaliteitsregister Leefstijlcoaches / BLCN (aangevraagd)

Vragen?

Stuur een e-mail aan Visiom.