Leergang Coaching voor leefstijl- en gezondheidsprofessionals

Mensen stimuleren om hun gedrag te veranderen valt niet mee. Dat komt enerzijds omdat we als professional geneigd zijn om te adviseren en antwoorden te zoeken. En anderzijds omdat mensen het gewoon heel lastig vinden om gewoontes te veranderen. Ze moeten daarvoor de motivatie, de capaciteiten én de gelegenheid hebben.

Om ze daarbij effectief te helpen, kun je als professional je coachingsvaardigheden aanscherpen. Deze leergang coaching is speciaal voor professionals met een achtergrond op het gebied van gezondheid, voeding, bewegen of andere leefstijlonderwerpen. Het doel van deze coachingsopleiding is dat je goed leert aansluiten bij de wensen en drijfveren van je cliënt en hem activeert om zelf de regie te nemen door zijn vertrouwen in eigen kunnen te vergroten. Dat geeft immers de grootste kans op duurzaam gezond gedrag.

In de training ga je je eigen casussen meenemen en technieken oefenen. Een specifiek aandachtspunt is dat je je rol als adviseur (je inhoudelijke expertise) leert combineren met je coachende rol.

​Onderwerpen per trainingsdagdeel:

1. Gidsen versus adviseren
Resultaat: je hebt een coachende mindset, de drive om coachend te werken en een kader voor het coachen.

​2. Starten en doelen uitwerken
Resultaat: je weet bij een nieuw traject goed de kern van de hulpvraag te benoemen samen met je cliënt, om daar een effectief verbeterplan aan te kunnen koppelen.

​3. Positieve psychologie & positieve gezondheid
Resultaat: je kan het zelfvertrouwen en de veranderbereidheid van je cliënt vergroten.

4. Methodiek vervolggesprekken
Resultaat: je bent in staat om ook in korte tijd een effectief en motiverend coachingsgesprek te voeren en systematisch te werken in een traject.

​5. Omgaan met weerstand
Resultaat: als je cliënt weerstand vertoont, weet je die te herkennen en heb je verschillende mogelijkheden om daar goed op te reageren.

​6. Afronden & verder laten groeien
Resultaat: je hebt een goede structuur om een traject af te ronden en je cliënt zelf verder te laten bouwen aan zijn positieve gezondheid.

Studiebelasting en huiswerk

Tussen de bijeenkomsten werk je steeds aan een opdracht om je coachingsvaardigheden in de dagelijkse praktijk te oefenen. Er wordt gebruik gemaakt van een e-learningsysteem. Om jezelf te kunnen verbeteren, wordt aan je gevraagd om een aantal keren een opname te maken van een gesprek (beeld en/of geluid). Hiervoor heb je een camera of een smartphone met opnamemogelijkheid nodig.
De totale studiebelasting naast de bijeenkomsten zal, naast het oefenen in je dagelijkse praktijk, ongeveer een uur per maand zijn.

Voor wie

Professionals die gesprekken over gezondheid voeren waarbij de cliënten/patiënten/klanten geacht worden zelf een deel van de verantwoordelijkheid te nemen. Bijvoorbeeld verpleegkundigen, diëtisten, gewichtsconsulenten.

Voorvereisten

Een opleiding op het gebied van gezondheid en/of leefstijl en een praktijksetting waar gesprekken met cliënten (zullen) worden gevoerd.

Docent

Meijke van Herwijnen, MSc MHA
voedingswetenschapper, trainer en leefstijlcoach

Data

Groep LC05, woensdagen van 09.30 tot 13.00 uur

vr 10/04/20
vr 24/04/20
vr 29/05/20
vr 19/06/20
vr 03/07/20
vr 04/09/20

Aanmelden

Aanmelden (tot 2 weken van tevoren € 575,- excl. BTW, daarna € 650,-) kan via de webwinkel van Visiom.
Je cursusgeld is inclusief koffie, thee en cursusmaterialen.

Plaats

Visiom Academie, Barchman Wuytierslaan 10, Amersfoort

Accreditatie

BGN 10 punten
Kwaliteitsregister leefstijlcoaches/BLCN aangevraagd

Vragen?

Stuur een e-mail aan Visiom.

Beoordelingen

Gemiddelde beoordeling training: 8,8
Gemiddelde beoordeling docent: 9,4

Reacties

“Een leerzame training van Meijke, die sterk analytisch vermogen combineert met logica en humor. Ik heb daardoor mijn coachingsvaardigheden aangescherpt en mijn zelfvertrouwen vergroot.”(Leefstijlcoach)

“Mooie aanvulling om als verpleegkundige met de patiënt samen doelen te bepalen. Het geeft mij meer werkplezier.” (Danielle, Verpleegkundige)

“Ik vond deze training absoluut een aanrader voor andere gewichtsconsulenten die meer verdieping willen in hun gesprekken met cliënten. Je krijgt veel handvatten om sneller tot de kern te komen en cliënten zelf de verantwoording te laten nemen in hun proces. Voor mij was het waardevol om meer rust te creëren en zelf minder hard te hoeven werken. Daardoor heb ik meer zelfvertrouwen.” (Gewichtsconsulent)

“Ontzettend leerzaam om te ervaren wat een verschil het in begeleiding en resultaat maakt om te kunnen coachen.” (Marije Krajenbrink, gewichtsconsulent http://www.gewichtsbeheersingnu.nl)