Samen Focussen op Leefstijl (SFL training)

‘Zelfmanagement’, oftewel zelf verantwoordelijkheid nemen voor je welzijn en gezondheid, is een belangrijk streven binnen de zorg, bij gemeentes en voor werkgevers. Het draagt bij aan een groter welzijn van mensen, betere resultaten van de dingen die je gezamenlijk aanpakt en lagere kosten. Er wordt ook vaak gezegd dat we van ‘ziekte en zorg’ de omslag moeten maken naar ‘gezondheid en gedrag’. Maar hoe stimuleer je mensen om hun gewoontes te verbeteren? Zeker als je maar beperkt de tijd hebt in een consult?

De SFL methode geeft professionals en managers de mogelijkheid om in tien minuten effectief het onderwerp leefstijl te bespreken. De aanpak heeft vijf pijlers:

  1. De Roos van Leary: een psychologisch model dat de zorgprofessional helpt om naast zijn patiënt te staan in plaats van erboven, waardoor de patiënt meer verantwoordelijkheid kan en wil nemen;

  2. Het Triademodel van Poiesz, dat laat zien hoe gedrag bepaald wordt door de wisselwerking tussen motivatie, capaciteiten en gelegenheid;

  3. Motivational Interviewing, dat technieken biedt om vragen te stellen waarbij de kern voor de patiënt snel geraakt wordt;

  4. Positieve psychologie: het focussen op kracht en mogelijkheden in plaats van op problemen en zwakke punten;

  5. Bondige, wetenschappelijke informatie over leefstijl: wat zijn eigenlijk de meest effectieve dingen om te doen op het gebied van voeding, bewegen, slaap en ontspanning?

Binnen een organisatie kan een SFL training worden verzorgd die twee dagdelen training omvat, plus voor elke deelnemende professional twee individuele gesprekken over de eigen leefstijl. Dit laatste zorgt ervoor dat de professional zelf ervaart wat de focus op leefstijl hem oplevert, waardoor hij anders staat in de gesprekken die hij met mensen voert over leefstijl.

Voor wie

De SFL training is bedoeld voor professionals die beroepshalve gesprekken voeren waarbij een ander gemotiveerd en gestimuleerd moet worden om gezonde gewoontes te ontwikkelen (en vol te houden). In de zorg zijn dit bijvoorbeeld verpleegkundigen, physician assistants, huisartsen en praktijkondersteuners. Bij gemeentes kun je denken aan onder meer consulenten bij de WMO, Werk & Inkomen of in een wijkteam. De training wordt ook gegeven aan managers die leefstijl willen/moeten aankaarten met hun medewerkers.

Praktische informatie

De tijdsinvestering voor een deelnemer omvat twee dagdelen training en, indien hiervoor gekozen wordt, twee gesprekken van 45 minuten met een gecertificeerde leefstijlcoach. Daarnaast stelt hij zichzelf tot doel om in zijn werkpraktijk de opgedane vaardigheden te oefenen. Er is geen toets, wel een aanwezigheidsplicht voor het ontvangen van PE-punten.

Deelnemers ontvangen een beknopte theoriebundel.

Accreditatie

NVvPO 7 punten
V&VN 6 punten

Meer informatie / training aanvragen

Er staat momenteel geen open inschrijvingstraining gepland. Mocht je interesse hebben in een open inschrijving, neem dan even contact op met Visiom, info@visiom.nl.

Een training in jouw organisatie of regio laten verzorgen voor 6 of meer personen? Neem dan even contact op met Meijke van Herwijnen, tel. 06-51745600 of e-mail meijke@visiom.nl.

Reacties

“In twee dagdelen veel praktische handvatten om je beroepsuitoefening te optimaliseren als het gaat om leefstijlverandering bij patiënten.” (Annekatrien Klomp, coördinator hartrevalidatie)

“Door het volgen van deze training kan ik snel en op een effectieve manier met een hulpvraag omgaan. De cliënt voelt zich gehoord en reageert positief.” (André Damen, verpleegkundige spoedeisende psychiatrie)

“Na de eerste bijeenkomst had ik ineens weer zin in mijn werk.” (POH, Apeldoorn)

“Inspirerende training die mij geholpen heeft in het structureren van gesprekken met cliënten en ze te helpen doelstellingen scherp te krijgen en hun doelen vervolgens te verwezenlijken.” (Liesbeth Koerts, gewichtsconsulent)

“Een zeer bruikbare, compacte training.” (Maaike Dijkstra, diëtist, www.dietist-in-delft.nl)

 

Beoordelingen

Gemiddelde beoordeling training: 8,8
Gemiddelde beoordeling docent: 9,0